W pierwszym półroczu 2013 roku sprzedaż polskich warzyw świeżych utrzymała się na wyższym (+12%) niż przed rokiem poziomie - powyżej 360,9 tys. ton wobec 317,6 tys. ton w analogicznym półroczu 2012 roku. Jej wartość wyniosła w omawianym okresie niecałe 280,8 mln EUR, osiągając tym samym prawie 8% wzrost w stosunku do roku poprzedniego - 258,5 mln EUR - informuje FAMMU/FAPA.
W przypadku rynku świeżych owoców nastąpił znaczny niemal 26% wzrost sprzedaży do wielkości 983,7 tys. ton tys. ton wobec 732,1 tys. ton rok wcześniej. Wartość wyeksportowanych w pierwszych sześciu miesiącach owoców świeżych to 424,9 mln EUR wobec ponad 321,1 mln EUR przed rokiem +25%).
Tak znaczny wzrost eksportu owoców to wynik kolejnego wzrostu wysyłki jabłek, których omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy wyeksportowaliśmy aż ponad 882,0 tys. ton. Sprzedaż polskich produktów przetworzonych w pierwszej połowie 2013 roku wyniosła
odpowiednio;
dla przetworów owocowych - 388,6 tys. ton, w stosunku do 337,8 tys. w analogicznym okresie 2012 roku,
a dla warzywnych odpowiednio 449,8 tys. ton w stosunku do ponad 410,0 tys. rok wcześniej.
W przypadku przetworzonych owoców łączna wartość sprzedaży w omawianym okresie zamknęła się wynikiem 564,2 mln EUR, co w porównaniu z pierwszą połową roku 2012 dało prawie 8% wzrost wartości eksportu. Podobnie wartość sprzedaży przetworów warzywnych utrzymała wyższym niż w 2012 roku poziom i wyniosła ponad 341,7 mln EUR w stosunku do 292,9 mln EUR rok wcześniej.
Wolumen importu świeżych owoców do Polski w pierwszych sześciu miesiącach 2013 roku jako jedyny zmniejszył się o 4% z poprzednio rocznych 579,2 tys. ton do wielkości 556,4 tys. ton, a jego wartość oblicza się na 474,7 mln EUR. Wolumen importowanych warzyw był natomiast większy o około 2% i wyniósł nieco ponad 281,3 tys. ton o wartości niecałych 280,8 mln EUR (258,5 mln EUR rok wcześniej). W pierwszym półroczu bieżącego roku odnotowaliśmy ponadto zwiększone zakupy przetworów owocowych i warzywnych - import tych pierwszych wzrósł o 25% i wyniósł 176,3 tys. ton o wartości 564,2 mln EUR, natomiast warzyw przetworzonych odpowiednio o 2% do 142,2 tys. o wartości 341,7 mln EUR.
Dla porównania w pierwszej połowie 2012 roku zaimportowaliśmy 133,0 tys. ton przetworzonych owoców za kwotę 521,5 mln EUR oraz 140,3 tys. ton przetworzonych warzyw za sumę 292,9 mln EUR.
Źródło: portalspozywczy.pl