Udział Polski w produkcji w Unii wynosi 7,4 %. Większość naszych producentów ma certyfikaty jakości, dzięki czemu polskie produkty spożywcze zyskały uznanie na całym świecie . Do rozwoju branży żywnościowej przyczyniło się członkostwo Polski w UE, co wiązało się ze znacznym napływem środków finansowych, które można było przeznaczyć na modernizację firm. W 2011 r. wartość inwestycji całego sektora wyniosła 7,6 mld zł i była ona tylko o 0,5 mld zł niższa od rekordowego poziomu z 2008 r. W 2012 r. nakłady na środki trwałe przekroczyły 6,7 mld zł. Natomiast w pierwszym kwartale br. inwestycje
spadły o 8 %. Wynika to z faktu, że firmy są ostrożniejsze w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych, głównie pod wpływem spowolnienia gospodarczego - mówił w środę na posiedzeniu sejmowej komisji wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.
Wiceminister ocenił Wyniki ekonomiczno-finansowe firm przemysłu spożywczego w ostatnich latach jako dobre.
Wynik finansowy producentów żywności, napojów i wyrobów tytoniowych w 2012 r. wyniósł 7,9 mld zł i był taki, jak w 2009 r., ale o 1/5 większy od średniego poziomu z lat 2008-2011. Dane dużych i średnich firm przemysłowych wskazują, że w pierwszych trzech miesiącach tego roku zysk po opodatkowaniu był zbliżony do osiągniętego w analogicznym okresie roku poprzedniego.
W 2012 r., podobnie jak w latach poprzednich, 80 % przedsiębiorstw osiągnęło zysk. Wskaźniki rentowności przemysłu spożywczego w 2012 r. były zbliżone do ich średniego poziomu z lat 2008-2011. Rentowność sprzedaży wyniosła 3,75 % i była o 0,92 pkt procentowych niższa od rekordowej z 2009 r.
Źródło: portalspozywczy.pl