Wyprzedzają Nas tylko: Włochy, Hiszpania, Francja, Niemcy i Grecja.
Najważniejszą pozycje w strukturze produkcji owoców w Polsce zajmują jabłka - ok. 70 % w ciągu ostatnich kilku lat krajowa produkcja kształtowała się na poziomie 1,65 - 2,52 mln, co stanowiło prawie 20 proc. produkcji krajów UE.
dział naszego kraju w łącznej produkcji truskawek w Unii Europejskiej wynosi ok. 20 %. Polska z produkcją 90-140 tys. ton owoców porzeczki czarnej zajmuje w świecie drugie, zaś w krajach Unii Europejskiej zdecydowanie pierwsze miejsce.
W 2010 r. polska produkcja malin (wg GUS) wyniosła 92,9 tys. t, podczas gdy w Serbii zebrano (wg FAO) ok. 84 tys. t. Nasza produkcja stale rośnie, średnio o 10% rocznie. W Polsce produkuje się obecnie około 15 tys. ton borówki wysokiej. 80% krajowej produkcji jest eksportowane.
Od wielu lat Polska jest na świecie największym producentem owoców porzeczki czarnej i maliny, a znaczącym truskawki i borówki wysokiej. Średnioroczna produkcja wszystkich owoców jagodowych wynosi około 500 tys. ton (15% wszystkich owoców), a powierzchnia plantacji 125 tys. hektarów (31% upraw sadowniczych). Łącznie w 5 ostatnich latach wyeksportowano około 225 tys. ton świeżych owoców jagodowych o wartości 240 mln euro.
Źródło: portalspozywczy.pl