Na stronie Eurostatu opublikowane zostały statystyki produkcji owoców i warzyw w Europie za rok 2016. Wynika z nich jednoznacznie, że Polska jest liderem w produkcji jabłek. 1 na 4 jabłka wyprodukowane w UE pochodzi właśnie z naszego kraju. Przodujemy również w produkcji wiśni, natomiast w truskawkach wyprzedziła nas tylko Hiszpania.
Owoce produkuje się w UE na powierzchni ponad 2,8 miliona hektarów. Pod względem ogólnej produkcji owoców na pierwszym miejscu są Hiszpanie, którzy produkują je na powierzchni 942 000 hektarów (tj. 33,0% ogółu UE). Włosi są natomiast największym producentem warzyw (420 000 hektarów, czyli 19,8 %).
Najczęściej produkowanymi spośród owoców są jabłka. W 2016 roku zebrano ich ogółem 12,5 mln ton (co stanowi prawie 25 kg na mieszkańca UE). Z warzyw są to pomidory (18,5 mln ton, czyli 36 kg na mieszkańca UE).
Polska zebrała więcej niż 1 na 4 jabłka wyprodukowane w UE w zeszłym roku (28,7% całkowitej produkcji zebranej w UE), na drugim miejscu są Włochy(19,6%), na trzecim Francja (14,5%).
Polska była również liderem w produkcji wiśni (29,3%), następnie Hiszpania (11,9%), Włochy (11,2%), Węgry (9,9%), Rumunia (8,2%) i Grecja (7,9%).
Włochy (33,9%), Hiszpania (33,6%) i Grecja (23,3%) wyprodukowały niemal wszystkie (91%) brzoskwinie w UE.
Hiszpania była głównym producentem truskawek (31,6%) w UE w 2016r. Na drugim miejscu jest Polska (17,4%), potem Niemcy (12,0%).