W dniu 18 listopada 2018 r. Freshfel zorganizował 3 wspólne warsztaty na temat dostępu do rynku chińskiego owoców i warzyw z UE. Spotkanie opiera się na wcześniejszych doświadczeniach i wymianach oraz ma na celu poprawę chińsko-europejskich stosunków handlowych w zakresie owoców i warzyw. W warsztatach wzięli udział wysoko postawieni urzędnicy i decydenci z nowo utworzonego chińskiego urzędu administracji celnej GACC, a także lokalnych oddziałów CIQ. Ze strony UE na spotkaniu obecni byli: pani Gudrun Gallhoff, nowo mianowany minister ds. Zdrowia i bezpieczeństwa żywności oraz pan Nicolas Dandois, doradca ds. Rolnictwa.
Tematem spotkania były: chińska reforma administracyjna i jej wpływ na negocjacje dotyczące dostępu do rynku owoców i warzyw oraz oficjalne procedury kontroli i procedury kwarantanny dotyczące przywozu w obu kierunkach. Członkowie Fresfhel mieli możliwość zaprezentowania na interaktywnym panelu handlowym swoich poglądów na temat możliwości poprawy handlu owocami i warzywami z Chinami, w tym akceptacji unijnych poziomów bezpieczeństwa żywności w Chinach, prośbę o umożliwienie większej elastyczności w rozszerzaniu zakresu istniejących protokołów oraz większą przejrzystość procedur dostępu do rynku. Obie strony zgodziły się, że należy zwiększyć zaangażowanie w inicjatywę "Jeden pas i jedna droga" - współczesna inicjatywa władz Chińskiej Republiki Ludowej mająca na celu reaktywacjęJedwabnego Szlaku i możliwość korzystania z pociągu przez Rosj.
Po spotkaniu odbyła się wewnętrzna sesja podsumowująca UE w delegaturze UE wraz z 20 przedstawicielami państw członkowskich. W sesji wzięła udział Pani Blanka Gołębiowska, Radca, Kirowni Referatu ds. Rolnych w Ambasadzie Rzeczypospolitej Polskiej w Pekinie.
Freshfel zintensyfikuje, w oparciu o pozytywne doświadczenia, swój dialog z chińską administracją i organami półpublicznymi oraz zainwestuje w bardziej zorganizowany dialog na temat wyzwań technicznych wraz z delegaturą UE w Pekinie.
: