Niemieccy konsumenci znów piją coraz więcej soków owocowych. Są jednak pod względem ich jakości bardzo wymagający.
Według niemieckiego stowarzyszenia producentów soków owocowych (VDF), w 2015 roku wzrosło spożycie soków w Niemczech o 1 litr na osobę - do 33 litrów w ujęciu rok do roku. Oznacza to powrót konsumpcji z poziomu odnotowanego w 2013 roku. Daje to także nadzieję na odwrócenie spadkowego trendu spożycia występującego w poprzednich latach. W 2015 roku wzrósł udział soków wysokiej jakości, schłodzonych, a także soków wytwarzanych z owoców pochodzących z lokalnych sadów.
Sezon dla niemieckich przetwórców jabłek okazał się być lepszy niż się wcześniej spodziewano biorąc pod uwagę wyniki produkcji. Od lipca ubiegłego roku do przetworzenia na soki trafiło około 450 tys. ton jabłek. Zostały one przede wszystkim wykorzystane do produkcji soków nieskoncentrowanych.
Stowarzyszenie VDF dysponuje systemem depozytowym dla butelek szklanych, wykorzystywanych jako opakowanie dla produkowanych soków. W ubiegłym roku około 300 wytwórców soków owocowych w Niemczech korzystało z tego systemu. Zalet stosowania szklanych butelek jest dużo poza oczywistymi i niekwestionowanymi korzyściami dla środowiska. Szklane opakowanie jest bowiem nieprzepuszczalne, bezzapachowe, nie powoduje zmian smaku, nie pochłania zapachów i kolorów, tak więc nie wpływa w żaden sposób na przechowywany produkt. Pojedyncza butelka może zostać wykorzystana nawet pięćdziesiąt razy i pozostaje w obiegu nawet do sześciu lat. Po tym okresie butelki mogą trafić do recyklingu.
Źródło: www.fresh-market.pl za FAMMU/FAPA (KZ), http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/owoce/ogolne_informacje_z_rynku_owocow/niemcy_rosnie_konsumpcja_sokow_owocowych,p289899996