Zapasy jabłek i gruszek w amerykańskich chłodniach są w tym roku sporo niższe jak rok temu. A jakich odmian jest najwięcej?
Według danych WAPA, zapasy jabłek w amerykańskich magazynach na dzień 1 stycznia 2016 roku wynosiły około 1,72 mln ton i były o 20,3 proc. niższe w porównaniu z rekordowymi 2,16 mln ton zarejestrowanymi w styczniu 2015 roku.
W styczniu br. najwięcej przechowywano jabłek odmiany Red Delicious – 468,1 tys. ton (-36 proc. w skali roku), a następnie Gali – 284,4 tys. ton (-23 proc.) i Granny Smith – 237,8 tys. ton (+3 proc.).
Amerykańskie zapasy gruszek na dzień 1 stycznia 2016 roku wynosiły 168,3 tys. ton i były o 12,5 proc. niższe w porównaniu ze styczniem 2015 roku i o 17 proc. niższe niż przed dwoma laty. Wśród odmian gruszek dominowała Anjou – 113,7 tys. ton, której było o 15,3 proc. mniej niż przed rokiem.
Źródło: www.fresh-market.pl za FAMMU/FAPA (KZ), http://www.fresh-market.pl/owoce_i_warzywa/owoce/jablka/styczniowy_stan_zapasow_jablek_i_gruszek_w_usa,p1360812932