UNIA OWOCOWA Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw     Słomczyn 80, 05-600 Grójec

W bieżącym sezonie można przewidywać znaczący spadek zbiorów większości gatunków owoców z drzew i krzewów owocowych. Tegoroczne zbiory owoców z drzew są obecnie oceniane w przedziale między 2,4 – 2,8 mln t, tj. na poziomie od 30% do 40% niższym od produkcji rokupoprzedniego.

Zima 2016/2017 na ogół była łagodna i w większości nie spowodowała strat w uprawach sadowniczych, jedynie na niektórych młodych plantacjach styczniowe mrozy wyrządziły szkody. Wznowienie wegetacji drzew i krzewów owocowych oraz truskawek początkowo zapowiadało się
bardzo wcześnie, jednak wiosenne chłody przyczyniły się do jej spowolnienia. W czasie kwitnienia wiele dni było deszczowych i chłodnych, co utrudniało oblot pszczół i zapylanie. Ponadto w bieżącym sezonie w wielu rejonach wystąpiły dwie fale wiosennych przymrozków - pierwsza
w drugiej dekadzie kwietnia (powodując uszkodzenia pąków kwiatowych drzew owocowych szczególnie czereśni, moreli, brzoskwiń, wiśni, grusz oraz wczesnych odmian jabłoni - w tym okresie temperatura nocą spadała do -5 oC, a lokalnie do -8 oC), druga fala przymrozków wystąpiła w końcu pierwszej dekady maja (w nocy z 9 na 10 maja wielogodzinny spadek temperatury nawet poniżej -5 oC spowodował znaczne uszkodzenia, szczególnie w sadach jabłoniowych). Straty spowodowane wystąpieniem przymrozków są zróżnicowane w zależności od położenia plantacji, wieku i składu odmianowego oraz faz rozwojowych w jakich znajdowały się rośliny. Na plantacjach jabłoni największe straty zaobserwowano dla odmiany Idared, mniejsze natomiast dla odmian: Champion, Gala i Gloster. W niektórych sadach, zwłaszcza położonych w obniżeniach terenu, straty sięgnęły blisko 100%, jednak na większości plantacji obserwuje się jedynie zmniejszenie ilości jabłek na drzewach, co może wpłynąć na lepsze ich dorastanie. W związku z tym na obecnym etapie straty w tegorocznym plonowaniu są bardzo trudne do ocenienia. Wstępnie szacuje się, że zbiory jabłek, w zależności od przebiegu warunków dalszej wegetacji, mogą wynieść 2,3 - 2,6 mln t, tj. od około 30 do 35% mniej w porównaniu do roku poprzedniego. Jednak w wielu sadach jakość jabłek jest słaba.Sadownicy mieli problemy z wykonaniem terminowych zabiegów środkami ochrony roślin. Część użytkowników sadów, obserwując bardzo niskie plonowanie na swoich plantacjach, zaniechała oprysków z przyczyn finansowych (jednak działanie takie może się odbić na kondycji drzew w następnym sezonie). Dodatkowym czynnikiem wpływającym ujemnie na jakość jabłek z tegorocznych zbiorów były gradobicia występujące lokalnie w wielu rejonach sadowniczych. W wyniku uszkodzeń gradowych i trudnych warunków wegetacji w bieżącym roku mniejszy procent jabłek będzie się kwalifikował jako deserowe. W ostatnim sezonie oprócz strat ilościowych w sadach problemem może być właśnie jakość owoców. Deszczowa pogoda utrudniała opryski, a w przypadku wiśni i czereśni była przyczyną pękania owoców.

Wiśnie i czereśnie, obok morelii brzoskwiń, najbardziej ucierpiały w wyniku wiosennych przymrozków, a w ich produkcji odnotowano ponad 60% spadek w porównaniu z poprzednim sezonem. Zbiory z sadów wiśniowych szacuje się obecnie na nieco ponad 70 tys. t, a z sadów czereśniowych na niewiele ponad 20 tys. t. W porównaniu do roku ubiegłego przewiduje się 25-30% spadek produkcji gruszek, ich produkcję ocenia się wstępnie na blisko 60 tys. t. Na ok. 60 tys. t ocenia się także zbiory śliwek, tj. o ponad 40% mniej od produkcji do roku poprzedniego. Przewiduje się, że łączne zbiory pozostałych gatunków owoców z drzew (brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich) będą mniejsze o ponad 50% i wyniosą ok. 10 tys. t.


Produkcję owoców jagodowych oceniono wstępnie na ok. 0,5 mln t, tj. o ok. 15% mniej niż w roku poprzednim. Podobnie jak w przypadku drzew owocowych na wielu plantacjach zanotowano uszkodzenia przymrozkowe, choć w mniejszej skali. Z uwagi na skutki wiosennych przymrozków zmniejszony był zbiór pierwszych truskawek, w związku z tym plonowanie oraz produkcję owoców tego gatunku ocenia się na poziomie nieco niższym od ubiegłorocznego. Według obecnego szacunku rzeczoznawców zbiory truskawek w 2017 r. zostały ocenione na blisko 177 tys. t, tj. o ok. 10% mniej od uzyskanych w roku 2016. Na plantacjach krzewów owocowych najbardziej od przymrozków ucierpiały plantacje malin jesiennych oraz wczesne odmiany porzeczek czarnych. Wegetacja w tym okresie została spowolniona, a rozwój roślin opóźniony. Produkcja malin w bieżącym roku jest szacowana na ponad 100 tys. t (o 20% niżej niż w 2016 r.), lecz przy sprzyjających warunkach dla zbioru maliny jesiennej i nadrobieniu strat przymrozkowych, może osiągnąć poziom ponad 110 tys. t (może być o 15% niższa od rekordowej produkcji ubiegłorocznej). Nadal obserwuje się nowe nasadzenia malin, zwłaszcza maliny letniej, która w mniejszym stopniu została uszkodzona przez wiosenne przymrozki. Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) ocenia się obecnie na ok. 130 tys. t (w tym porzeczek czarnych na ok. 100 tys. t), tj. o ponad 20% mniej od zbiorów ubiegłorocznych. W bieżącym roku zanotowano po raz kolejny spadek produkcji agrestu. Łączne zbiory owoców tego gatunku oszacowano na niespełna 10 tys. t. Produkcja pozostałych owoców z krzewów owocowych w sadach i plantacji jagodowych została oceniona na ponad 70 tys. t, to jest na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. Dobrze zapowiadają się zbiory borówki wysokiej, przy czym obserwuje się systematyczny wzrost powierzchni uprawy tego gatunku. W ostatnich
latach odnotowuje się także nasadzenia nowych gatunków, takich jak np. jagoda kamczacka.

 

źródło: GUS

  • MAZOVIA GARDEN
  • FRUIT FAMILY
  • TWÓJ OWOC
  • Applex
  • PRIMA 2000
  • ROXA
  • RAJPOL
  • SUNSAD
  • EUROSAD
  • HIT-POL
  • SADEX
  • NASZ SAD
  • Fruit-group
  • GRUPA GAIK
  • E.C.O Grupa

UNIA OWOCOWA
Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw

Adres:
Słomczyn 80
05-600 Grójec

Dane rejestrowe:
KRS: 0000371538
REGON: 142702485
NIP: 797 203 4964

Biuro:
Paulina Kopeć
Tel.  +48 22 295 01 61
Kom. 696 859 993
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl

Prezes:
Piotr Janota
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl
piotr.janota@onet.pl

 

    "Podział zadań w Zarządzie Stowarzyszenia „Unia Owocowa”   

A./ Media (kontakty z mediami):
Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Arkadiusz Gaik - arekgaik@gmail.com
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl

Serwis internetowy:

  1. Pan Robert Monarski – wsparcie merytoryczne - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Karolina Małgorzata Gerlik – koordynator, realizacja, wykonawstwo - biuro@uniaowocowa.pl

Grupę wsparcia serwisu internetowego będą stanowić następujące osoby:

  1. Pan Bartosz Paciorek - bartosz.paciorek@uniaowocowa.pl
  2. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  3. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl

B./ Finanse + Biuro(Administracja):

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Lidia Staszewska
  3. Pani Karolina Małgorzata Gerlik - biuro@uniaowocowa.pl

Wsparciem dla tej kategorii będzie Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

C./ Systemy Bezpieczeństwa Żywności

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl
  2. Pan Konrad Zawadzki
  3. Pan Robert Monarski - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Arkadiusz Gaik - arkadiusz.gaik@uniaowocowa.pl
  5. Pan Dominik Woźniak

D./ Grupy producenckie + organizacje w tym międzynarodowe

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Waldemar Żółcik - waldemar.zolcik@uniaowocowa.pl
  4. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  5. Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

CZŁONKOWIE STOWARZYSZENIA „UNIA OWOCOWA"

FORMULARZ KONTAKTOWY

Unia Owocowa