UNIA OWOCOWA Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw     Słomczyn 80, 05-600 Grójec

W dniu 21.02.2018 r. w Grójcu odbyła się konferencja „Zero tolerancji – brak przekroczonych norm pozostałości ś.o.r. szansą dla polskich jabłek”organizowana przez Stowarzyszenie „Unia Owocowa”.

Pan Waldemar Żółcik – Prezes Stowarzyszenia „Unia Owocowa” wraz z przedstawicielami organizacji branżowych, Panem Witoldem Bogutą – Prezes KZGOiW, Panem Krzysztofem Czarneckim – Wiceprezesem Krajowego Związku Sadowników RP , Panem Maciejem Majewskim – Prezesem Stowarzyszenia Sady Grójeckie oraz Panem Tomasz Lipą – Prezesem Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych rozpoczynając konferencję zgodnie podkreślali, że polskie sadownictwo stoi przed ogromnym wyzwaniem.

Polska jest liderem w produkcji jabłek w Europie. Prognozy pokazują, że w najbliższych latach wolumen zbiorów osiągnie 4,5 mln ton. Należy podkreślić, że zapotrzebowanie naszego rynku na jabłka deserowe to około 700 tysięcy ton, co dowodzi, że bezwzględnie potrzebny jest wzrost ich eksportu.

Rynek jest coraz bardziej wymagający co do jakości naszych owoców. Coraz niższy poziom pozostałości ś.o.r. jest dozwolony.

W trosce o producentów i całą branżę sadowniczą spotkaliśmy się w dniu dzisiejszym oraz podejmujemy szereg innych działań aby produkcja polskich jabłek była najwyższej jakości i pozwalała na zadowalającą sprzedaż oraz eksport naszych owoców.

Główne tematy, które zostały przedstawione na konferencji:

Pozostałości środków ochrony roślin- bieżąca sytuacja 

Skąd biorą się przekroczenia norm pestycydów?

Jak produkować owoce bez pozostałości?

Produkcja jabłek z przekroczonymi normami śor - aktualne i przyszłe konsekwencje

Prelegentami konferencji byli:

  1. Pan Waldemar Żółcik – Prezes Stowarzyszenia „Unia Owocowa”
  2. Pan Bogusław Rzeźnicki – Dyrektor Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin
  3. Pan Andrzej Chodkowski – Główny Inspektor Ochrony Roślin
  4. Pani Joanna Tumińska – Pani Dyrektor Biura Ochrony Roślin i Techniki
  5. Dr hab. Małgorzata Korbin – Pani Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa
  6. Pan Piotr Podoba – Prezes Dohler Polska Sp. z o.o.
  7. Pan Marcin Mucha – Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin
  8. Pani Anna Banasiak – Kierownik Działu Roślin i Techniki WIORIN Warszawa

Pan Waldemar Żółcik przedstawił dane dotyczące eksportu jabłek z Polski w sezonie 2016/17, który wyniósł 1,09 mln ton, czyli był o 11 proc. wyższy w porównaniu do poprzedniego sezonu i nie wiele mniejszy przed wprowadzeniem embarga przez Rosję.

Ok. 68 proc. polskich jabłek trafiło na rynek pozaunijny (746 tys. t), a na rynek UE tylko 348 tys. t. Oznacza to, że eksport poza Unię odnotował 24-procentowy wzrost, a eksport na rynek wspólnotowy - 9-proc. spadek.

W sezonie 2016/17 nasze jabłka były eksportowane do 75 krajów, podczas gdy przed  wprowadzeniem embarga było ich 59.

Pan Prezes „Unii Owocowej” przedstawił coraz większe wymagania sieci supermarketów odnośnie poziomu pozostałości ś.o.r (sieci Lidl, Kaufland, Norma, Aldi – dozwolone max. 4 substancje).

Pan Waldemar Żółcik przekazał wskazówki dla producentów w zakresie stosowania środków ochrony roślin:

„Zero tolerancji – brak przekroczonych norm pozostałości środków ochrony roślin szansą dla polskich jabłek”

  1. Kupuj wyłącznie legalne środki ochrony roślin, zarejestrowane w Polsce i posiadające polską etykietę, które poddawane są restrykcyjnym badaniom. Twoje plony będą bezpieczne i zachowasz dotacje oraz certyfikaty. Musisz być świadomy, że nie znamy prawdziwego składu środków ochrony roślin pozyskiwanych z nielegalnych źródeł. Bardzo często występują w nich substancje zakazane!
  1. Uważnie czytaj etykietę każdego produktu, która określa m.in. uprawy, terminy, dawki, w jakich dany preparat można stosować. Przestrzegaj terminów stosowania i okresów karencji śor! Nie aplikuj preparatów niedopuszczonych w danej grupie gatunkowej! Uważnie czytaj etykietę każdego produktu, która określa m.in. uprawy, terminy, dawki, w jakich dany preparat można stosować.
  1. Certyfikuj swoje gospodarstwo (m.in. Integrowana Produkcja, GlobalG.A.P.). Będziesz efektywnie produkował bezpieczną, wysokiej jakości żywność. Jeśli nie masz wątpliwości co do bezpieczeństwa swoich jabłek, certyfikacja nie pozwoli na jego podważanie przez innych.
  1. Słuchaj doradców i firm doradczych, nie stosuj żadnego środka na własną rękę, który może doprowadzić do przekroczeń pozostałości pestycydów w owocach.
  1. Korzystaj ze szkoleń firm doradczych, producentów i dystrybutorów środków ochrony roślin.
  1. Korzystaj z materiałów szkoleniowych zamieszczanych w serwisach internetowych oraz w prasie branżowej.
  1. Piętnuj stosowanie niedozwolonych środków ochrony roślin – jeżeli rynek zamknie się na polskie jabłka, stracisz na tym i Ty. Postępuj zgodnie z prawem.

Pamiętaj odpowiedzialny jest każdy (sadownik, sprzedawca, firma handlowa, dystrybutorzy i producenci środków ochrony roślin, instytucje nadzorujące). Od jakości naszych produktów zależy przyszłość polskiego sadownictwa  i jego konkurencyjność na rynku polskim, europejskim oraz światowym. Tylko postępowanie zgodnie z prawem i według wskazówek profesjonalistów umożliwia bezpieczną produkcję owoców najwyższej jakości!

 ulotka postulaty_ś.o.r.

 

Konferencja Zero tolerancji 1
Konferencja Zero Tolerancji 2
Konferencja Zero tolerancji 3
Konferencja Zero tolerancji 4
Konferencja Zero Tolerancji 5

 
  • MAZOVIA GARDEN
  • FRUIT FAMILY
  • TWÓJ OWOC
  • Applex
  • PRIMA 2000
  • ROXA
  • RAJPOL
  • SUNSAD
  • EUROSAD
  • HIT-POL
  • SADEX
  • NASZ SAD
  • Fruit-group
  • GRUPA GAIK
  • E.C.O Grupa

UNIA OWOCOWA
Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw

Adres:
Słomczyn 80
05-600 Grójec

Dane rejestrowe:
KRS: 0000371538
REGON: 142702485
NIP: 797 203 4964

Biuro:
Paulina Kopeć
Tel.  +48 22 295 01 61
Kom. 696 859 993
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl

Prezes:
Piotr Janota
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl
piotr.janota@onet.pl

 

    "Podział zadań w Zarządzie Stowarzyszenia „Unia Owocowa”   

A./ Media (kontakty z mediami):
Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Arkadiusz Gaik - arekgaik@gmail.com
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl

Serwis internetowy:

  1. Pan Robert Monarski – wsparcie merytoryczne - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Karolina Małgorzata Gerlik – koordynator, realizacja, wykonawstwo - biuro@uniaowocowa.pl

Grupę wsparcia serwisu internetowego będą stanowić następujące osoby:

  1. Pan Bartosz Paciorek - bartosz.paciorek@uniaowocowa.pl
  2. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  3. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl

B./ Finanse + Biuro(Administracja):

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Lidia Staszewska
  3. Pani Karolina Małgorzata Gerlik - biuro@uniaowocowa.pl

Wsparciem dla tej kategorii będzie Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

C./ Systemy Bezpieczeństwa Żywności

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl
  2. Pan Konrad Zawadzki
  3. Pan Robert Monarski - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Arkadiusz Gaik - arkadiusz.gaik@uniaowocowa.pl
  5. Pan Dominik Woźniak

D./ Grupy producenckie + organizacje w tym międzynarodowe

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Waldemar Żółcik - waldemar.zolcik@uniaowocowa.pl
  4. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  5. Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

CZŁONKOWIE STOWARZYSZENIA „UNIA OWOCOWA"

FORMULARZ KONTAKTOWY

Unia Owocowa