UNIA OWOCOWA Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw     Słomczyn 80, 05-600 Grójec

Freshfel Europe zachęca sektor do dalszego stymulowania wzrostu spożycia owoców i warzyw pomimo dużej niepewności w środowisku biznesowym.

Obecna niepewna sytuacja w wielu wymiarach, w tym Brexit, trwające rosyjskie embargo, rosnący wpływ  zjawisk klimatycznych i inne wyzwania związane z dostępem do rynku, powinny służyć dalszemu stymulowaniu sektora w celu zwiększenia obecnego niskiego poziomu spożycia owoców i warzyw w całej Europie.


Europejski sektor świeżych owoców i warzyw stoi w obliczu burzliwego okresu, który stanowi wyzwanie dla produkcji, handlu i konsumpcji świeżych produktów.

Z jednej strony w ostatnich dwóch latach odnotowano poważne zdarzenia pogodowe, które wpłynęły na jakość produktu, zdestabilizowały podaż i popyt i doprowadziły do ​​niestabilności rynku w wielu regionach.

Z drugiej strony niepewna sytuacja na rynku nadal zniekształca wszelką przejrzystość w środowisku biznesowym. Zbliżając się do terminu 29 marca 2019 r., Wyniki Brexitu pozostają nieznane, a jednocześnie embargo handlowe w Rosji, a także w basenie Morza Śródziemnego i inne wyzwania związane z dostępem do rynku  doprowadziły do ​​złożoności dywersyfikacji rynku. Nowa fala unilateralizmu i protekcjonizmu na całym świecie dodatkowo przyczynia się do nieprzewidywalnego otoczenia handlowego, które jest coraz bardziej skomplikowane dla firm.

Oczekiwanie na powrót warunków do normalności może jednak prowadzić do utraty szans. Pomimo tego złożonego otoczenia handlowego sektor nadal musi stymulować spożycie owoców i warzyw  na rynku europejskim. Europejskie dzienne spożycie utrzymuje się poniżej minimalnego poziomu zalecanego przez Światową Organizację Zdrowia w wysokości 400g świeżych owoców i warzyw dziennie. W związku z tym w 2018 r. Freshfel poprowadził sieć tematyczną dla Komisji Europejskiej, tworząc wspólne oświadczenie z innymi zainteresowanymi stronami, obejmujące 43 zalecenia dotyczące polityki dla wszystkich podmiotów w społeczeństwie, dotyczące sposobów stymulowania konsumpcji w całej Europie (https://freshfel.org/what-we-do/thematic_network_2018/).

Dodatkowo, w tym roku, we współpracy z firmą Aprifel, Freshfel rozpoczął trzyletni program wspierania rolnictwa, finansowany przez Komisję Europejską, zatytułowany "Owoce i warzywa dla zdrowej UE"(https://freshfel.org/projects/fvforahealthyeu/), mający na celu zwiększenie spożycia owoców i warzyw przez 18-30-letnich Europejczyków, segment konsumentów z jednym z najniższych poziomów konsumpcji.

Członkowie Freshfel będą omawiać strategie poruszania się po tym nieprzewidywalnym środowisku biznesowym i narzędziach promocyjnych na dorocznym zgromadzeniu Freshfel w 2019 roku, które odbędzie się w dniach 5-6 czerwca 2019 roku w Londynie.

 

:freshfel logo

  • Bart-Ex
  • MAZOVIA GARDEN
  • Activ
  • FRUIT FAMILY
  • TWÓJ OWOC
  • Applex
  • PRIMA 2000
  • RAJ-FRUIT
  • ROXA
  • RAJPOL
  • SUNSAD
  • EUROSAD
  • GRUPA SKOWRONKI
  • HIT-POL
  • SADEX
  • NASZ SAD
  • Fruit-group
  • GRUPA GAIK
  • E.C.O Grupa

technologia laboratorium Grojec Patronat Unia Owocowa polagra

 

UNIA OWOCOWA
Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw

Adres:
Słomczyn 80
05-600 Grójec

Dane rejestrowe:
KRS: 0000371538
REGON: 142702485
NIP: 797 203 4964

Biuro:
Paulina Kopeć
Tel.  +48 22 101 26 84
Kom. 696 859 993
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl

Prezes:
Arkadiusz Gaik
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl
arekgaik@gmail.com

 

    "Podział zadań w Zarządzie Stowarzyszenia „Unia Owocowa”   

A./ Media (kontakty z mediami):
Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Arkadiusz Gaik - arekgaik@gmail.com
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl

Serwis internetowy:

  1. Pan Robert Monarski – wsparcie merytoryczne - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Karolina Małgorzata Gerlik – koordynator, realizacja, wykonawstwo - biuro@uniaowocowa.pl

Grupę wsparcia serwisu internetowego będą stanowić następujące osoby:

  1. Pan Bartosz Paciorek - bartosz.paciorek@uniaowocowa.pl
  2. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  3. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl

B./ Finanse + Biuro(Administracja):

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Lidia Staszewska
  3. Pani Karolina Małgorzata Gerlik - biuro@uniaowocowa.pl

Wsparciem dla tej kategorii będzie Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

C./ Systemy Bezpieczeństwa Żywności

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl
  2. Pan Konrad Zawadzki
  3. Pan Robert Monarski - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Arkadiusz Gaik - arkadiusz.gaik@uniaowocowa.pl
  5. Pan Dominik Woźniak

D./ Grupy producenckie + organizacje w tym międzynarodowe

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Waldemar Żółcik - waldemar.zolcik@uniaowocowa.pl
  4. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  5. Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

CZŁONKOWIE STOWARZYSZENIA „UNIA OWOCOWA"

konfrerencja 2 pa┼║dziernik 2015 6
DSCF3809
konferencja 2 październik 2015 4
18
podpisanie um├│w mi─Щdzy pa┼Дstwowych
Prezydent Chin zajada si─Щ polskimi jab┼Вkami
UO-Technologia

FORMULARZ KONTAKTOWY

Unia Owocowa