UNIA OWOCOWA Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw     Słomczyn 80, 05-600 Grójec

Tegoroczne zbiory jabłek w Chinach, według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), wynieść mogą 43 mln ton, i być o 5,1 proc. wyższe niż w roku poprzednim. Na wzrost produkcji wpłynie zwiększenie powierzchni upraw o 1 proc. oraz przede wszystkim wzrost plonowania jabłoni (4,2 proc.) - informują analitycy banku BGŻ BNP Paribas.

Co ciekawe, USDA skorygowała w górę swój poprzedni szacunek zbiorów jabłek w tym kraju w sezonie poprzednim (2014/2015) z 37,8 mln t do 40,9 mln t. Oznaczałoby to, że produkcja w ub. roku (2014) wzrosła jednak w relacji do 2013 roku, co biorąc pod uwagę zmiany w cenach i wielkości eksportu jabłek świeżych oraz koncentratu jabłkowego, wydaje się być nieco dyskusyjne.

Niemniej, bez względu na skalę wzrostu tegorocznej produkcji, ocenia się że wpłynie ona dodatnio na sprzedaż zagraniczną jabłek z Chin. USDA przewiduje, że w sezonie 2015/2016 eksport jabłek z Chin wyniesie 900 tys. t i będzie o 20 proc. wyższy niż w sezonie poprzednim, kiedy wyniósł ok. 750 tys. t. Oznacza to, że przy założeniu utrzymania poziomu eksportu jabłek z Polski na poziomie z roku poprzedniego, możliwe jest, że Polska utraci status największego eksportera jabłek na świecie na rzecz właśnie Chin.

USDA prognozuje również, że o 12,5 proc. rok do roku, do poziomu 3,6 mln ton, zwiększy się ilość jabłek przeznaczona do przetwórstwa w "'Państwie Środka"'. Oznacza to, że w podobnym stopniu zwiększyć sie może także produkcja koncentratu soku jabłkowego w tym kraju. Zgodnie z wcześniejszymi już oczekiwaniami, zwiększy to możliwości eksportu zagęszczonego soku jabłkowego przez Chiny m.in. do Stanów Zjednoczonych, które w sezonie poprzednim zaopatrywały się w dużym stopniu na rynku Unii Europejskiej, a także do Rosji i Kanady.
Dla przypomnienia, w trzecim kwartale 2015 r. eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Chin do USA zwiększył się w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem o blisko 50proc. do 64,4 tys. t (dane GTIS za Foodnews). Warto jednak zaznaczyć, że mimo wzrostu, ilość jabłek przeznaczona do przetwórstwa w tym kraju będzie znacznie niższa niż w latach 2007-2010 - średnio o ok. 40 proc.
Wzrost produkcji spowodował spadek cen jabłek w Chinach. Wg USDA w październiku cena hurtowa jabłek odmiany Fuji na rynku chińskim (prowincja Szantung (Shandong), głównego rejonu upraw jabłek w Chinach) obniżyła się o 25 proc. w relacji do sezonu poprzedniego do 6,4 juanów/kg (ok. 1 USD). Na ceny jabłek, oprócz wyższej produkcji, negatywnie oddziałuje osłabienie gospodarcze w "Państwie Środka". Wpływa ono ograniczająco na wzrost spożycia jabłek w tym kraju.

Niemniej, wg raportu Amerykańskiego Departamentu konsumpcja wewnętrzna jabłek w Chinach w sezonie 2015/2016 wzrośnie w relacji do sezonu poprzedniego o 4,2 proc. do 38,6 mln t. Oznaczać to będzie, że obserwowany już od wielu lat wzrost spożycia jabłek w tym kraju będzie kontynuowany. Wg danych USDA, spożycie jabłek w Chinach w ostatnim dziesięcioleciu (od 2004/2005 do 2014/2015) zwiększyło się ponad 2-krotnie.

  • MAZOVIA GARDEN
  • FRUIT FAMILY
  • TWÓJ OWOC
  • Applex
  • PRIMA 2000
  • ROXA
  • RAJPOL
  • SUNSAD
  • EUROSAD
  • HIT-POL
  • SADEX
  • NASZ SAD
  • Fruit-group
  • GRUPA GAIK
  • E.C.O Grupa

UNIA OWOCOWA
Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw

Adres:
Słomczyn 80
05-600 Grójec

Dane rejestrowe:
KRS: 0000371538
REGON: 142702485
NIP: 797 203 4964

Biuro:
Paulina Kopeć
Tel.  +48 22 295 01 61
Kom. 696 859 993
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl

Prezes:
Piotr Janota
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl
piotr.janota@onet.pl

 

    "Podział zadań w Zarządzie Stowarzyszenia „Unia Owocowa”   

A./ Media (kontakty z mediami):
Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Arkadiusz Gaik - arekgaik@gmail.com
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl

Serwis internetowy:

  1. Pan Robert Monarski – wsparcie merytoryczne - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Karolina Małgorzata Gerlik – koordynator, realizacja, wykonawstwo - biuro@uniaowocowa.pl

Grupę wsparcia serwisu internetowego będą stanowić następujące osoby:

  1. Pan Bartosz Paciorek - bartosz.paciorek@uniaowocowa.pl
  2. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  3. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl

B./ Finanse + Biuro(Administracja):

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Lidia Staszewska
  3. Pani Karolina Małgorzata Gerlik - biuro@uniaowocowa.pl

Wsparciem dla tej kategorii będzie Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

C./ Systemy Bezpieczeństwa Żywności

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl
  2. Pan Konrad Zawadzki
  3. Pan Robert Monarski - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Arkadiusz Gaik - arkadiusz.gaik@uniaowocowa.pl
  5. Pan Dominik Woźniak

D./ Grupy producenckie + organizacje w tym międzynarodowe

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Waldemar Żółcik - waldemar.zolcik@uniaowocowa.pl
  4. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  5. Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

CZŁONKOWIE STOWARZYSZENIA „UNIA OWOCOWA"

FORMULARZ KONTAKTOWY

Unia Owocowa