UNIA OWOCOWA Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw     Chmielna 2/31 00-020 Warszawa

Polacy wciąż zbyt rzadko sięgają po soki owocowe, a tym bardziej po warzywne. Tymczasem mogą one zastąpić niezbędne w ciągu dnia porcje warzyw i owoców, któe powinniśmy spożywać. Jakie więc pijemy najchętniej…?
Polacy piją mało soków. Jeśli już po nie sięgają to najczęściej wybierają jabłkowe. To ulubiony smak soku 34,7% dzieci oraz 27,3% dorosłych. Mniejszą popularnością wśród Polaków cieszą się natomiast soki warzywne. Sok pomidorowy wybiera zaledwie 5,3% dorosłych oraz 3,3% dzieci.

Szklanka soku dziennie to prosty i dobry sposób na uzupełnienie cennych dla organizmu witamin i minerałów. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożycie min 400 gram owoców i warzyw dziennie, przy czym szklanka soku z powodzeniem może zastąpić jedną dzienną porcję warzyw lub owoców, co potwierdza również Instytut Żywności i Żywienia. Polacy jednak piją mało soków. Przeciętny Polak wypija około 11,4 litrów soków rocznie. Średnio są to jedynie 32 ml soku dziennie, czyli szklanka tygodniowo, podczas gdy eksperci zalecają spożywanie szklanki (200 ml) dziennie. Przykładowo, Finowie wypijają 22 litry, a Norwegowie około 26 litrów soków rocznie na osobę.
Jaki smak soku Polacy lubią najbardziej?

Polacy najchętniej sięgają po sok jabłkowy. Wybiera go 27,3% dorosłych oraz 34,7% dzieci.  - Sok jabłkowy to naturalne źródło witamin, składników mineralnych i polifenoli, które korzystnie działają na nasz organizm. Przykładowo, zawarta w soku jabłkowym witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości. Warto wiedzieć, że nasz organizm nie potrafi gromadzić witaminy C, dlatego należy dostarczać ją sukcesywnie, na przykład w formie soku jabłkowego. Mętne soki jabłkowe zawierają również błonnik w postaci pektyn, który reguluje pracę układu pokarmowego – tłumaczy dietetyk, dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Popularnością wśród polskich konsumentów cieszą się również soki: pomarańczowy i wieloowocowy. Po ten pierwszy sięga 24,3% dorosłych oraz 21,7% dzieci, natomiast po wieloowocowy 23,7% dzieci  i 22,3% dorosłych.
- Sok pomarańczowy to bogactwo witaminy PP, czyli niacyny, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, dlatego powinny go spożywać osoby narażone na stres. Dobra wiadomość dla pań – niacyna, którą znajdziemy właśnie między innymi w soku pomarańczowym pomaga także zachować zdrową skórę. Z kolei zawarte w soku pomarańczowym foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

Warto zaznaczyć, że soki owocowe to produkty w pełni naturalne, wyprodukowane wyłącznie z owoców. Zabronione jest dodawanie do nich substancji konserwujących, słodzików oraz barwników.
Niskie spożycie soków warzywnych

Pomimo tego, że prawie połowa (45%) Polaków przyznaje, że w ich diecie jest za mało warzyw, soki warzywne to wybór zaledwie 2% dzieci oraz 3,7% dorosłych. Sok pomidorowy wybiera 5,3 % dorosłych oraz 3,3 % dzieci.
- Jest wiele czynników, które wpływają na tak niskie spożycie soków warzywnych przez Polaków. Począwszy od smaku, który jest mniej wyrazisty od soków owocowych, mniej słodki, czasem cierpki, po uwarunkowania kulturowe, wynikające z braku tradycji picia tego rodzaju produktów. Wielka szkoda bo soki warzywne, a zwłaszcza sok pomidorowy, to doskonałe źródło składników takich jak potas, który reguluje ciśnienie krwi. Zawarta w sokach marchwiowych witamina A, odpowiedzialna jest między innymi za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, wzroku i błon śluzowych. Jedna szklanka pasteryzowanego soku marchwiowego (200 ml) pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Przecierowe soki warzywne zawierają również  błonnik pokarmowy tak istotny dla prawidłowego układu trawiennego – wyjaśnia dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Do soków pomidorowych oraz warzywnych również nie wolno dodawać cukrów ani innych substancji słodzących, substancji konserwujących,barwników i sztucznych aromatów. Dozwolone prawem dodatki do soków warzywnych to witaminy, sole mineralne, sól i przyprawy.
Źródło: WRP

Czym zajmuje się Unia Owocowa?

UNIA OWOCOWA jest obecnie największym w Polsce Stowarzyszeniem działającym na rzecz wspierania krajowych producentów i dystrybutorów owoców i warzyw. Swoją działalność opieramy na społecznym zaangażowaniu członków naszej organizacji i nieustannie podejmujemy działania, służące poprawie warunków w eksporcie. Przyczyniamy się do umacniania pozycji polskich eksporterów na rynkach zagranicznych, oraz prowadzimy liczne działania promujące wysoką jakość i niepowtarzalny smak polskiej żywności.

AKTUALNOśCI

SPROSTOWANIE nr 1 z dnia 08.04.2025 r. - przedłużenie terminu składania ofertw postępowaniu przetargowym na przeprowadzenie badań ewaluacyjnych trzyletniej...
W dniach 26-27 marca 2025 roku ZEN.COM Expo Centrum Wystawienniczo-Kongresowe Województwa Podkarpackiego (dawniej G2A Arena) stanie się centrum dyskusji o przyszłości...
Z przyjemnością zapraszamy na jubileuszową, 15. edycję Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2025, największej imprezy branżowej w Europie Środkowo-Wschodniej,...
  20-21 listopada 2024 r.  |  MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel  |  ul. Poznańska 177, Ożarów Maz. ESG to kluczowa strategia...
Jednym z ważnych elementów wsparcia szeroko rozumianego sektora gospodarki turystyki przyjazdowej jest organizacja targów branżowych, które na międzynarodową skalę...
W zdrowym ciele zdrowy duch - jabłka partnerem zawodów IRONMAN* 70.3 w Warszawie. W niedzielę, 9. czerwca 2024 roku, w Warszawie odbyły się zawody IRONMAN 70.3....
30. kwietnia 2024 roku w Paryżu odbyło się spotkanie, będące jednocześnie inauguracją kampanii GOOD MOVE, którego jednym z organizatorów było Stowarzyszenie Polskich...

UNIA OWOCOWA
Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw

Adres:
Chmielna 2/31
00-020 Warszawa

Dane rejestrowe:
KRS: 0000371538
REGON: 142702485
NIP: 797 203 4964

Biuro:
Paulina Kopeć
Tel.  +48 22 295 01 61
Kom. 696 859 993
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl

Prezes:
Piotr Janota
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl
piotr.janota@onet.pl

 

    "Podział zadań w Zarządzie Stowarzyszenia „Unia Owocowa”   

A./ Media (kontakty z mediami):
Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Arkadiusz Gaik - arekgaik@gmail.com
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl

Serwis internetowy:

  1. Pan Robert Monarski – wsparcie merytoryczne - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Karolina Małgorzata Gerlik – koordynator, realizacja, wykonawstwo - biuro@uniaowocowa.pl

Grupę wsparcia serwisu internetowego będą stanowić następujące osoby:

  1. Pan Bartosz Paciorek - bartosz.paciorek@uniaowocowa.pl
  2. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  3. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl

B./ Finanse + Biuro(Administracja):

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Lidia Staszewska
  3. Pani Karolina Małgorzata Gerlik - biuro@uniaowocowa.pl

Wsparciem dla tej kategorii będzie Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

C./ Systemy Bezpieczeństwa Żywności

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl
  2. Pan Konrad Zawadzki
  3. Pan Robert Monarski - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Arkadiusz Gaik - arkadiusz.gaik@uniaowocowa.pl
  5. Pan Dominik Woźniak

D./ Grupy producenckie + organizacje w tym międzynarodowe

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Waldemar Żółcik - waldemar.zolcik@uniaowocowa.pl
  4. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  5. Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

CZŁONKOWIE STOWARZYSZENIA „UNIA OWOCOWA"

FORMULARZ KONTAKTOWY

Unia Owocowa