Krzysztof Jurgiel, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, powołał zespół ds. reformy instytucjonalnej systemu bezpieczeństwa żywności.
Zadaniem zespołu jest opracowanie propozycji zmian systemowych dotyczących nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz koncepcji zmian w organizacji i działaniu służb inspekcyjnych, w tym raportu i projektów ustaw niezbędnych do przeprowadzenia reformy systemu bezpieczeństwa żywności.
W skład zespołu weszli:
- Przewodniczący Andrzej Chodkowski – Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
- Włodzimierz Skorupski – Główny Lekarz Weterynarii,
- Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
- Wojciech Wojtyra – dyrektor generalny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Krystian Popławski – dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa MRiRW,
- Grzegorz Wykowski – dyrektor Departamentu Prawno-Legislacyjnego MRiRW,
- Bogusław Rzeźnicki – dyrektor Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin MRiRW,
- Waldemar Sochaczewski – dyrektor Departamentu Rynków Rolnych MRiRW,
- Tadeusz Wojciechowski – prezes Biura Promocji Jakości.
Żródło: https://www.agrofakt.pl/system-bezpieczenstwa-zywnosci/