AKTUALIZACJA PIORiN z 16 września 2016 r.
Trwa ostatnia - 3 lustracja zarejestrowanych sadów, pod kątem występowania zarazy ogniowej (Erwinia amylovora). Równocześnie podczas ww. lustracji jest przeprowadzana wyrywkowa kontrola owoców na obecność występowania owocówki jabłkóweczki (Cydia pomonella). Kontroli podlega, co najmniej 600 jabłek z ha, w tym krojenie 20% owoców. Z sadów, w których przeprowadzono zabiegi fungicydami przed zbiorem i w trakcie zbioru są pobierane próby jabłek do badań laboratoryjnych, pod kątem występowania Neofabraea malicorticis. Z każdego sadu pobierana jest próba o wielkości 30-35 szt. jabłek. W celu stymulacji objawów chorobowych, owoce muszą być inkubowane w temp. 22-25oC, przez okres do 6 tygodni (okres przechowywania pobranych prób musi uwzględniać planowany termin eksportu i może być, o ile jest to konieczne, skrócony do minimum 3 tygodni).
Ponadto w dniach 10-16 października 2016 roku do Polski przybędzie delegacja ekspertów z Generalnej Administracji ds. Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej (AQSIQ) w celu przeprowadzenia wspólnej kontroli z przedstawicielami PIORIN, obejmującej m. in działania monitoringowe prowadzone w sadach oraz kontrole pakowalni i przechowalni, zarejestrowanych na eksport do Chin. Kontrole zostaną przeprowadzone na terenie trzech województw: kujawsko-pomorskiego, łódzkiego i mazowieckiego.
Źródło: www.piorin.gov.pl