UNIA OWOCOWA Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw     Słomczyn 80, 05-600 Grójec

Polska jest istotnym producentem warzyw i owoców w skali Europy.  W 2016 w Unii Europejskiej produkcja owoców wyniosła 39,5 mln ton (według nieostatecznych danych AMI – Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH), gdzie udział Polski stanowi 4,6 mln (wzrost o 14,7% względem roku poprzedniego). Polska umocniła się też na pozycji największego w UE producenta zagęszczonych soków owocowych i mrożonych owoców. Polski rynek odpowiada za ok 50% produkcji we Wspólnocie. Krajowa produkcja warzyw wyniosła natomiast 5,9 mln ton, co stanowi ponad 9% udziału w produkcji unijnej (64,2 mln ton).

Polskie produkty stają się coraz bardziej rozpoznawalne na całym świecie i kojarzą się z jakością. Jej utrzymywanie stanowi wyróżnik, na który kładziony jest nacisk w realizowanych działaniach promocyjnych. Dzięki temu Polska stała się ważnym graczem w regionie i liderem w pozyskiwaniu nowych rynków zbytu.  

„Polskie sadownictwo przez ostatnie 30 lat bardzo się zmieniło. Jakość handlowa i konsumpcyjna polskich owoców i warzyw powoduje, że cieszą się one coraz większym zainteresowaniem partnerów handlowych na rynkach z całego świata. Jednym z bezdyskusyjnych sukcesów jest otwarcie na polskie owoce i warzywa rynku chińskiego, który charakteryzuje się wyjątkowo wymagającym konsumentem. Kolejnym celem dla krajowych producentów warzyw i owoców jest dalsza ekspansja na światowe rynki, na przykład na rynki afrykańskie”- dostrzega Waldemar Żółcik, Prezes Zarządu Unii Owocowej Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców
i Warzyw.  

Bardzo dynamicznie rozwija się też rynek produktów mrożonych w Polsce. Co prawda, nadal bardzo odstajemy od standardów europejskich, jednakże widoczne jest zwiększenie spożycia mrożonek. W ciągu ostatniego roku rynek mrożonek powiększył się o 5,8 proc. pod względem wolumenu oraz o 7,4 proc. wartościowo. Co ważne, ten pozytywny trend dotyczy wszystkich rodzajów mrożonek, począwszy od mieszanek warzywnych, przez warzywa na patelnię
a skończywszy na niszy, jaką są mrożone owoce.

Polacy kupują rocznie już blisko 92 mln kg mrożonej żywności, przeznaczając na nią około 770 mln zł.

Produkty mrożone nie tracą znacząco na wartości odżywczej oraz jakości poprzez mrożenie. Badania przeprowadzone przez naukowców z California Institute of Technology (CALTECH) pokazały, że żywność mrożona zawiera niewiele mniej składników odżywczych niż świeże warzywa i owoce, jeśli zostały zachowane odpowiednie warunki przechowywania warzyw
i owoców. Na przykład zamrożony świeżo po zerwaniu groszek zawiera o 25% więcej witaminy C niż niemrożony dwutygodniowy produkt. Do wzrostu znaczenia żywności mrożonej w Polsce niewątpliwą rolę ma dzisiejsza intensywność życia, a co za tym idzie brak czasu, a konsumenci
w Polsce są coraz bardziej świadomi, wybierają produkty wartościowe, zawierające, jak najmniej konserwantów i ulepszaczy smaku.

Logistyka produktów głęboko mrożonych jest jedną z najtrudniejszych gałęzi logistyki z uwagi na konieczność zachowania ciągłej temperatury minimum -18°C podczas całego łańcucha logistycznego przy zmiennej temperaturze zewnętrznej. Przerwanie procesu wpływa katastrofalnie na jakość produktów.

 „Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumenta, rynku i firm logistycznych w tym roku oferujemy dodatkowy sektor Chłodniczych Łańcuchów Dostaw i Logistyki w Temperaturze Kontrolowanej ColdChain Poland. Jest  świetna okazja aby połączyć firmy produkujące towary wymagające takich usług z firmami świadczącymi usługi chłodnicze i logistyczne, czyli V Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów  WorldFood Warsaw, organizowane, jak co roku wiosną w Warszawie„ – podkreśla Agnieszka Szpaderska, manager Targów.

Patronat nad tą edycją Targów objęli Zarząd Unii Owocowej Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw i  Krajowa Unia Producentów Soków KUPS. Dlatego, już dziś zapraszamy wszystkich zainteresowanych branżą owocowo - warzywną i rozwojem tego rynku do udziału w panelach tematycznych, dyskusji, ale  przede wszystkim rozmów B2B, profesjonalnie zorganizowanych przez Organizatorów.

Do zobaczenia w kwietniu (10.12.04. 2018) podczas WorldFood Warsaw.

 

Więcej informacji na www.worldfood.pl

Zgłoszenia do udziału w Targach: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

IMG_3408
IMG_3408
worldfood_d1_135
worldfood_d1_135
worldfood_d2_117
worldfood_d2_117

 

  • PRIMA GROUP
  • Bart-Ex
  • MAZOVIA GARDEN
  • Activ
  • FRUIT FAMILY
  • TWÓJ OWOC
  • Applex
  • PRIMA 2000
  • RAJ-FRUIT
  • ROXA
  • RAJPOL
  • SUNSAD
  • EUROSAD
  • Euro papryka
  • FRUIT LOGISTICS
  • ECO FRUITS
  • GRUPA SKOWRONKI
  • HIT-POL
  • SADEX
  • NASZ SAD
  • Fruit-group
  • GRUPA GAIK
  • E.C.O Grupa

technologia laboratorium Grojec Baner program promocji Patrona Unia Owocowa

WarsawFoodExpo2018 baner 950x200px

UNIA OWOCOWA
Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw

Adres:
Słomczyn 80
05-600 Grójec

Dane rejestrowe:
KRS: 0000371538
REGON: 142702485
NIP: 797 203 4964

Biuro:
Paulina Kopeć
Tel.  +48 22 101 26 84
Kom. 696 859 993
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl

Prezes:
Waldemar Żółcik
E-mail: biuro@uniaowocowa.pl
waldemar.zolcik@uniaowocowa.pl

 

    "Podział zadań w Zarządzie Stowarzyszenia „Unia Owocowa”   

A./ Media (kontakty z mediami):
Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Waldemar Żółcik - waldemar.zolcik@uniaowocowa.pl
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl

Serwis internetowy:

  1. Pan Robert Monarski – wsparcie merytoryczne - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Karolina Małgorzata Gerlik – koordynator, realizacja, wykonawstwo - biuro@uniaowocowa.pl

Grupę wsparcia serwisu internetowego będą stanowić następujące osoby:

  1. Pan Bartosz Paciorek - bartosz.paciorek@uniaowocowa.pl
  2. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  3. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl

B./ Finanse + Biuro(Administracja):

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  2. Pani Lidia Staszewska
  3. Pani Karolina Małgorzata Gerlik - biuro@uniaowocowa.pl

Wsparciem dla tej kategorii będzie Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

C./ Systemy Bezpieczeństwa Żywności

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Adam Jeznach - adam.jeznach@uniaowocowa.pl
  2. Pan Konrad Zawadzki
  3. Pan Robert Monarski - robert.monarski@uniaowocowa.pl
  4. Pan Arkadiusz Gaik - arkadiusz.gaik@uniaowocowa.pl
  5. Pan Dominik Woźniak

D./ Grupy producenckie + organizacje w tym międzynarodowe

Do tej kategorii Zarząd przydzielił następujące osoby:

  1. Pan Hubert Woźniak - hubert.wozniak@uniaowocowa.pl
  2. Pan Sławomir Kędzierski - slawomir.kedzieski@uniaowocowa.pl
  3. Pan Waldemar Żółcik - waldemar.zolcik@uniaowocowa.pl
  4. Pan Janusz Kawęczyński - janusz.kaweczynski@uniaowocowa.pl
  5. Pani Zofia Skoniecka - zofia.skoniecka@uniaowocowa.pl

CZŁONKOWIE STOWARZYSZENIA „UNIA OWOCOWA"

DSCF3809
18
podpisanie um├│w mi─Щdzy pa┼Дstwowych
UO-Technologia
konfrerencja 2 pa┼║dziernik 2015 6
konferencja 2 październik 2015 4
Prezydent Chin zajada si─Щ polskimi jab┼Вkami

FORMULARZ KONTAKTOWY

Unia Owocowa